دیجیتال مارکتینگ چیست؟ راهنمای جامع بازاریابی دیجیتال
دیجیتال مارکتینگ راهکاری موثر در عصر جدید است که برای تبلیغات، فروش محصولات و خدمات انجام می شود. اصول بازاریابی دیجیتال یا همان Digital Marketing مشابه بازاریابی سنتی است، با این تفاوت که از ابزارهای جدید مانند سایت، برنامههای آنلاین، تلفنهای همراه، رسانههای اجتماعی و موتورهای جستجو کمک گرفته می شود. بیشتر شرکتها برای برقراری ارتباط با مشتریان از تکنیکهای بازاریابی سنتی و دیجیتال به طور همزمان استفاده میکنند، اما دیجیتال دارای چالشهای خاص خودش است و با قابلیت های منحصر به فرد پیاده سازی می شود.
دیجیتال مارکتینگ چیست؟
این اصطلاح مختصص فعالیتهای اینترنتی با هدف تبلیغ محصولات است. از آنجا که روز به روز به تعداد مخاطبین در دنیای اینترنت اضافه میشود، ابزارهای بازاریابی دیجیتال مورد توجه بیشتری قرار گرفته است. بدین شکل، شرکتها به کمک ابزارهای مختلف مانند سایت، موبایل، شبکههای اجتماعی و … رفتار مشتریان را مورد بررسی قرار میدهند و در بهترین موقعیتها، برندهای تبلیغاتی خود را برای مخاطبین گسترده ای منتشر میسازند.
کاربران زیادی در فضای اینترنت وجود دارند و بیشتر شرکتها این موضوع را درک کردهاند که برای موفقیت حتمی باید در دنیای اینترنت حضور دائمی و فعالی داشته باشند. استفاده از تکنیکهای دیجیتال مارکتینگ و ابزارهای کاربردی آن، کمک میکند کاربران کالا و خدمات کسب و کارهای آنلاین را بهتر بشناسند و حتی در موضوع برندسازی کسب و کارها بسیار موثر است.
ویژگیهای کلیدی:
- بازاریابی دیجیتال محصولات و خدمات خود را از راه کانالهای ارتباطی مانند سایت، تلفن همراه و پلتفرمهای جذاب رسانههای اجتماعی تبلیغ میکند.
- بازاریابان به کمک ابزارهای کاربردی میزان اثربخشی کمپینهای خود را میسنجند.
- مهمترین چالش پیش رو بازاریابان دیجیتال این است که دنیای اشباع شده از تبلیغات و عوامل حواس پرتی، چگونه کسب و کار خود را متمایز جلوه دهند.
بازاریابی دیجیتال چگونه کار میکند؟
دیجیتال مارکتینگ بر پایه تکنیکها و رسانهها، تبلیغ محصولات و خدمات کسب و کارهای آنلاین را انجام می دهد و باعث شناخت بهتر مصرف کنندگان و بهبود سهم بازار میشود. برای رسیدن به موفقیت در این راه، باید سطح آگاهی در فروش را ارتقا دهید و تمام تلاش خود را چه در شرکت و چه در خارج از آن، برای معرفی خدمات به مشتریان مختلف به کار بگیرید.
در گذشته کسب و کارها برای بازاریابی از ابزارهایی مانند چاپ، رادیو و تلویزیون استفاده میکردند، البته این ابزارها هنوز وجود دارند، اما دنیای اینترنت دریچه جدیدی برای دستیابی مصرف کنندگان به خدمات و محصولات فراهم کرده و موجب خلق بازاریابی دیجیتال شده است.
فن آوریها جدید، کسب و کارها را ترغیب می کند که استراتژیهای بازاریابی خود را تغییر دهند و در صرف بودجه خود تجدید نظر کنند. در اولین قدم، ایمیل به عنوان یک ابزار بازاریابی پرطرفدار در روزهای اولیه پیدایش دیجیتال مارکتینگ معرفی شد. سپس تمرکز روی موتورهای جستجو افزایش یافت و کسب و کارها با برچسب گذاری و هدف قرار دادن کلمات کلیدی به جایگاه بهتر دست یافتند. همچنین استقبال بی نظیر کاربران از پلتفرمهای اجتماعی مانند فیس بوک موجب شده است کسب و کارها، دادههای محبوب کاربران را پیدا و براساس این دادهها در نگاه مخاطبین جلوه توجه کنند.
تفاوت بازاریابی دیجیتال و بازاریابی سنتی
برای این که از استراتژی مناسبی استفاده کنید، بسیار مهم است با تکنیکهای هر دو آشنا شوید. این که بین روشهای بازاریابی سنتی و دیجیتال کدام یک بهتر است یا چه تفاوتهایی میان این دو وجود دارد، باید بدانید که ممکن است هر کسب و کاری از دو شیوه استفاده کنند و به مزایای آنها دست یابد.
بازاریابی سنتی شامل هر نوع برنامه، تبلیغات و کمپینی است که کسب و کار را از راه کانالهای ارتباطی رایج مانند رادیو، تلویزیون و … معرفی میکند. در مقابل بازاریابی دیجیتال روی فروش محصولات و خدمات تمرکز دارد و تنها به سراغ کانالها و تکنیکهای آنلاین میرود.
احتمال تبدیل کاربران به مشتریان دائمی به کمک روش بازاریابی دیجیتال بسیار بیشتر است. زیرا این استراتژی بر پایه دادهها پیش میرود و تبلیغات را با توجه به سلیقه کاربران انجام میدهد. همچنین روی تعامل بیشتر از راه کانالهای ارتباطی آنلاین تاکید دارد. مخاطبین نیز نسبت به این روش علاقه مند هستند و با یک کلیک ساده به جزئیات محصول و پیشنهادات ویژه دسترسی پیدا میکنند.
دیجیتال مارکتینگ موجب میشود که خریداران محصولات خود را بشناسید و ببینید کدام محصول بازدید بیشتری داشته است. اما بررسی نتایج در بازاریابی سنتی امکان پذیر نیست.
مورد دیگری که در مورد بازاریابی سنتی وجود دارد این است تغییرات بعد از انتشار آگهی تبلیغاتی امکان پذیر نخواهد بود. اما در بازاریابی دیجیتال صاحبین کسب و کار به آزادی عمل بیشتری میرسند و هر لحظه میتوانند محتوای آگهی را تغییر دهند.
مهمترین تفاوت این دو سبک، دسترسی به میزان مخاطبین است. در بازاریابی سنتی تنها مخاطبینی که در یک محدود جغرافیایی قرار دارند، مورد هدف قرار میگیرد. در حالی که به کمک بازاریابی دیجیتال میتوان به کاربران گستردهای از هر نقطهای از جهان دسترسی پیدا کرد.
مزایای استفاده از دیجیتال مارکتینگ
دلیل اهمیت بازاریابی دیجیتال با توجه به مزایای زیر مشخص میشود. در واقع تنها راه دسترسی به مخاطبین بیشتر، پیروی از تکنیکهای این سبک از بازاریابی است:
1.افزایش درصد فروش
دیجیتال مارکتینگ برخلاف دیگر روشهای تبلیغاتی مانند تلویزیون، مجله و بیلبوردها، تمرکز کاملی روی مخاطبین دارد و با شناسایی آنها، پیامهای تبلیغاتی را به گوششان میرساند.
در واقع به جای این که پیام تبلیغاتی خود را بدون ارزیابی به نمایش بگذارید، از راه پلتفرمهای خاص تنها گروهی از علاقه مندان را مورد هدف قرار میدهید. مخاطبین میتوانند از فیلترهای مختلف مانند سن، جنسیت، محل سکونت، شبکهها، رفتارها و … رد شوند و بدین شکل به نرخ تبدیل بالایی دست یابید.
2. ارزانتر از بازاریابی سنتی
دیجیتال مارکتینگ هزینه کمتری نسبت به روشهای سنتی دارد. زیرا با بررسی کمپینها تنها به سوی روشهایی دارای نرخ بازگشت سرمایه بالا می روند. اما چنین قابلیتی در روشهای سنتی بازاریابی وجود ندارد. برای مثال، اگرچه تبلیغات تلفنی هزینه بر است، اما احتمال این که عملکرد دلخواه را از آن مشاهده نکنید وجود دارد.
بازاریابی دیجیتال ابتدا کنترل کامل روی پلتفرمی که قرار است تبلیغات انجام شود دارد، سپس نتیجه هزینهای که قرار است پرداخت شود را میسنجد. بدین شکل، فرصتهای مهیجی برای کسب و کار رقم میخورد که بیشترین بازدهی را با توجه به هزینه پرداخته شده ارائه میدهد.
3. برندسازی و هم قدم شدن با کسب وکارهای بزرگ
همیشه برای شرکتهای کوچک و نوپا رقابت با برندهای بزرگ و مشهور سخت بوده است. برندهایی که هزینههای بالایی برای تبلیغات تلویزیون انجام میدهند و بر بیلبردهای شهر اسامی آنها نمایان است. خوب خوبی که وجود دارد این است که راهکارهای استراتژیک دیجیتال مارکتینگ این فرصت را فراهم میسازد که به خوبی وارد رقابت شوید و حتی برندهای بزرگ را در آیندهای نه چندان دور پشت سر بگذارید.
برای مثال، در عصر جدید بسیاری از کاربران درگیر اینفلوئنسرها هستند و شبکههای پربازدید اجتماعی این اجازه را به کسب و کارهای کوچک میدهد که با تکیه بر اینفلوئنسرها به مخاطبین جدید دست یابند.
4. تخمین درصد بازگشت سرمایه
یکی از جذابیتهای این تکنیک در بازاریابی، قابلیت اندازه گیری بازگشت سرمایه است. در واقع این امکان را میدهد تا با بررسی شاخصها مانند اشتراک گذاری، مشاهده، کلیک، بازدید و … به نتیجه قطعی برسید. در حالی که چنین قابلیتی را در بازاریابی سنتی مشاهده نمی کنید.
انواع استراتژیهای بازاریابی دیجیتال
برای این که یک استراتژی قوی را شروع کنید، بهتر است با روشهای مختلف بازاریابی جدید آشنا شوید:
1.بازاریابی از راه شبکههای اجتماعی:
یکی از پرطرفدارترین روشهای بازاریابی دیجیتال، رسانههای اجتماعی است. روزانه میلیونها نفر به شبکههای اجتماعی سر میزنند و برای چند دقیقه خود را سرگرم میکنند.
با توجه به آمارها و بازدیدهای رسانهها، ترکیب چندتا از آنها میتواند برای شما یک استراتژی بازاریابی مناسبی را رقم زند. چراکه به عنوان یک منبع اصلی برای شناخت برندها از نظر کاربران انتخاب شدهاند.
محبوبترین پلتفرمهای اجتماعی شامل یوتیوب، فیسبوک، اینستاگرام، واتس اپ، تلگرام و … است که برای حفظ و دستیابی مخاطبین واقعی هر کدام باید نسبت به تغییرات آن ها آگاه باشید.
2.سئو سایت:
بهینه سازی یا همان سئو از دیگر ابزارهای موثر استراتژی بازاریابی دیجیتال است که به افزایش ترافیک سایت بسیار کمک میکند. زیرا بر فرآیندهایی تاکید دارد که منجر به شناسایی صفحات از سوی موتورهای جستجو میشود و در نتیجه رتبه سایت در جستجو ارتقا می بخشد.
هدف اصلی سئو، ارتقا ترافیک طبیعی است. فضای گوگل با میلیاردها کاربر این فرصت را ایجاد میکند که محصول و خدمات خود را نمایش دهید و به جذب ترافیک بیشتر برسید.
3.بازاریابی ایمیلی:
براساس مشاهدات، کسب و کارهایی که بودجه اختصاصی برای بازاریابی ایمیلی در نظر میگیرند، حدود 32 درصد با افزایش سرمایه روبرو هستند.
برای این که این استراتژی بازاریابی را کاملاً درک کنید، یک برنامه مناسب برای دستیابی به آدرس ایمیل مشتریان فعلی و بالقوه ترتیب دهید. برای مثال، میتوانید هنگام مواجه با آنها، ایمیلشان را درخواست کنید و برای انجام این کار انگیزه خاصی در نظر بگیرید.
برخی از کسب و کارها به کمک نرم افزارهای بازاریابی ایمیلی، یک پایگاه داده ایمیل برای مشتریان ایجاد میکنند تا بتوانند ورود مشتریان جدید را مدیریت یا اشتراک گذاری آنها را لغو کنند. همچنین امکان تقسیم بندی دادهها براساس سلیقه مشتری وجود دارد.
4.بازاریابی درونگرا یا جاذبهای:
این سبک بازاریابی بر پایه ایجاد ارتباطات ارزشمند به کمک محتوای باکیفیت طراحی شده است. اجرای آن، شما را به مشتریان دائمی میرساند و هر چه سرمایه گذاری کنید، به نتیجه خواهید رسید. این ابزار برای کسب و کارهای آنلاین بسیار موثر است و با ارائه محتوای باارزش به جلب نظر مشتریان میپردازد.
در مقابل بازاریابی برون گرا بر روشهای مستقیم بازاریابی آنلاین مانند ساخت بنر تاکید دارد. در واقع کسب و کار به طور کاملاً آشکار تبلیغات انجام میدهد. اما ممکن است در نگاه اول تشخیص داده نشود.
5.تبلیغات براساس کلیک PPC:
همانطور که نامش پیدا است، به ازای هر کلیک هزینهای در نظر گرفته میشود. ابتدا بودجهای برای این شیوه تبلیغ انتخاب و با پرداخت آن اعتبار دریافت میکنید. سپس بابت هر کلیک از اعتبار شما کاسته میشود تا زمانی که کاملاً اعتبار را از دست دهید. تبلیغ در موتورهای جستجو به همین شکل است و به عنوان یک راه حل مناسب اقتصادی برای جلب مخاطبین بیشتر و افزایش بازدید به حساب میآید.
6. بازاریابی موبایلی:
این روش دیجیتال مارکتینگ در پی افزایش تعداد کاربران موبایل شکل گرفت و شامل اقداماتی مانند طراحی سایت مناسب کاربران موبایل است. بیشتر افراد ترجیح می دهند از شبکههای موبایلی برای دیدن محصول و آشنایی با خدمات مورد نیازشان استفاده کنند. پس اگر سایت را برای آن ها بهینه سازی نکرده باشد، بی تردید درصد چشمگیری از فروش خود را از دست میدهد.
7. تبلیغات بنری:
برخی از سایتهای پربازدید قسمتی از فضای سایت خود را برای تبلیغات بنری در نظر میگیرند. کلیک کاربران روی این فضا، آنها را به سایت تبلیغ کننده هدایت می کند. شیوه Banner Advertising جدیداً با استقبال گذشته روبرو نیست و بیشتر مواقع انتشار تبلیغات بنری در رسانههای محبوب به چشم میخورد.
8. همکاری در فروش:
همکاری در فروش از دیگر المانهای کاربردی در بازاریابی دیجیتال است که میتواند دیگران را به تبلیغ محصولات و خدمات شما ترغیب کند. در مقابل شما نیز موظف هستید با توجه به ترافیک یا درصد فروش افزایش یافته، کمیسیون پرداخت کنید. این استراتژی برای افراد یا اینفلوئنسرهای دارای تعداد بازدیدکننده بالا کاربرد دارد.
9. بازاریابی ویدیویی:
این سبک بازاریابی نمای اصلی برند را ارائه میدهد و نظر مخاطبین را به آن جلب میکند. حتی از راه اشتراک گذاری در پلتفرمهای رسانههای اجتماعی موجب شناخت بیشتر کسب و کار از سوی کاربران میشود و آنها را برای ثبت نظارات ارگانیک تشویق میکند.
جالب است بدانید امکان استفاده از بازاریابی ویدیویی در بازاریابی ایمیلی و پلتفرمهای رسانههای اجتماعی و وب سایتهای وجود دارد که با اشتراک گذاری ویدیو، بازدید سایت افزایش مییابد. بهتر است محتوا ویدیویی را در زمان مناسب انتشار دهید و زمان آن را طولانی نکنید تا بازدیدکنندگان تا پایان ویدیو همراه شما باشند.
مراحل اجرایی دیجیتال مارکتینگ
1.تشخیص اهداف پیاده سازی
قبل از شروع بسیار مهم است که اهداف خود را شناسایی کنید. زیرا استراتژیهای بازاریابی با توجه به اهداف تغییر میکند. برای مثال، کسب و کاری که هدفش آگاه سازی برند است، باید بازاریابی از راه شبکههای اجتماعی را اولویت قرار دهد. یا اگر به فروش بیشتر محصولات فکر میکنید، کار روی سئو و بهینه سازی بهتر جواب میدهد.
2.مخاطبین خود را بشناسید.
به کمک بازاریابی دیجیتال میتوانید مخاطبین خاص خود را هدف قرار دهید. اما برای انجام این کار، باید شناخت کاملی نسبت به آنها داشته باشید. معمولاً نظرات مخاطبین براساس کانالهای ارتباطی مختلف فرق میکند. برای مثال، اکثر کاربران اینستاگرام جوان هستند و نسبت به ویدیوهای کوتاه و فان توجه بیشتری نشان میدهند. اما مخاطبین لینکدین در حرفه های خاص فعالیت و در ردههای سنی بالاتر قرار دارند. همچنین با محتواهای آموزشی و مشاورهای بیشتر ارتباط میگیرند.
3.تعیین بودجه برای هر کانال ارتباطی
بودجهای که در نظر میگیرید به المانهایی که قرار است به عنوان استراتژی بازاریابی پیاده سازی کنید بستگی دارد. برای مثال، اگر تصمیم به اجرای تکینک های درونگرا مانند سئو دارید، باید بگوییم قرار نیست بودجه زیادی صرف کنید. اما تکنیکهای برونگرا مانند تبلیغات آنلاین به بودجه بیشتری نیاز دارد. البته شیوه تبلیغات نیز بسیار اهمیت دارد. برای مثال، اگر در تبلیغات گوگل ادز با رقبای سرسختی روبرو باشید، قطعاً هزینه آن متفاوت خواهد بود. میزان سرچ و رقابت یک کلمه کلیدی روی پرداخت هزینه تبلیغاتی تاثیر مستقیم میگذارد.
4.حفظ تعادل بین استراتژی پولی و رایگان
موفقیت در استراتژی دیجیتال مارکتینگ به ایجاد تعادل بین جنبه های مالی و رایگان نیازمند است. برای مثال، اگر روی تولید محتوای مفید تمرکز کنید، کمتر از 6 ماه نتایج خوبی را دریافت خواهید کرد، بدون این که بابت تبلیغات هزینه زیادی بپردازید. اما اگر تبلیغات پولی را به این استراتژی بیافزاید، نتایج در زمان کمتری قابل دستیابی است.
5.ارائه محتوای جذاب
بعد از شناسایی مخاطبین و در نظر گرفتن بودجه کافی، نوبت به تولید محتوا مناسب برای کانالهای ارتباطی میرسد. محتوا میتواند برای شبکههای اجتماعی، بلاگ سایت، خبرنامههای ایمیل و تبلیغات PPC نوشته شود. پس تولید آن براساس مخاطبین هدف بسیار اهمیت دارد. زیرا قرار است به افزایش آگاهی برند و تبدیل به مشتریان بالقوه کمک کند.
6. تحقیق کلمات کلیدی
دیجیتال مارکتینگ دسترسی به مخاطبین را از راه محتوای شخصی سازی شده پیش میبرد. برای تولید چنین محتوایی، نیاز است کلمات کلیدی به خوبی شناسایی شود. در غیر این صورت کاربران از راه موتورهای جستجو به محتوای شما دسترسی پیدا نخواهند کرد.
تحقیق کلمات کلیدی شبکههای اجتماعی نیز برای بازاریابی محصولات و خدمات در کانالهای مختلف اهمیت دارد. پس تلاش خود را برای شناسایی کلمات مرتبط با محصول یا خدمات که دارای اثربخشی بالایی هستند، انجام دهید. این کلمات میتوانند شما را در رقابتهای تنگاتنگ پیروز کند.
نتیجه گیری
بازاریابی دیجیتال یا همان دیجیتال مارکتینگ یکی از ابزارهای حرفهای برای جلب توجه کاربران و فروش بیشتر محصولات است. پیاده سازی تکنیکهای مختلف آن همچون رسانههای اجتماعی، سئو و تبلیغات پرداخت به ازای هر کلیک و … کسب و کارتان را با مخاطبین بیشتری آشنا میکند و برای شروع نیازی نیست بودجه زیادی بابت آن بپردازید. با کمی صبر و برنامه ریزی دقیق، قطعاً در راه های این سبک بازاریابی به موفقیت میرسید.
سوالات متداول
دیجیتال مارکتینگ برای چه کسب و کارهایی مناسب است؟
تمام کسب و کارهایی که در دنیای اینترنت فعال هستند، میتوانند از این استراتژی استفاده کنند.
کاربردهای دیجیتال مارکتینگ چیست؟
این روش با مزایایی مانند مقرون به صرفه بودن، ارتقا آگاهی از برند و قابلیت اندازه گیری نتایج و امکان بازگشت سرمایه بالا همراه است. هر کدام از این مزایا میتواند به عنوان اهداف کسب و کار و مارکتینگ آن قرار گیرد و به بهترین شکل استفاده شود.
چگونه از بازاریابی دیجیتال برای آگاه سازی برند استفاده کنیم؟
برای برندسازی کسب و کارتان از راه این استراتژی باید مراحلی مانند متمایزسازی محتوا، استفاده از قدرت رسانههای اجتماعی، ایجاد کمپینهای تبلیغاتی پولی و همکاری با شرکای تجاری را طی کنید. همچنین برای برند خود صدا و تصویر ثابتی در نظر بگیرید.
چگونه از دیجیتال مارکتینگ برای جذب مشتریان جدید استفاده کنیم؟
ابتدا باید مخاطبین هدف را بشناسید و با توجه به سلایق آنها محتوا تولید کنید. باید همیشه در جایی که مشتریان شما حضور دارند، باشید و در دسترس بودن آنها بسیار مهم است. همچنین با تجزیه و تحلیل رقبا کسب و کار خود را متمایز جلوه دهید تا نگاه مخاطبین را به سمت خود معطوف کنید.