بازاریابی ویروسی یا viral marketing چیست و چرا مهم است؟
بازاریابی ویروسی یا viral marketing یکی از ترفندهای محبوب برای افزایش فروش و برندسازی است. محتواهایی که تنها در عرض چندین ساعت مورد استقبال بسیاری از مخاطبین قرار می گیرند، جز این ترفند شناخته و به شدت در شبکه های اجتماعی استفاده می شوند.
خیلی ها به محض شنیدن نام ویروس ترسی در وجودشان جوانه می زند، اما این ویروس کاملا متفاوت است و موجب اثرات چشمگیری در روند تبلیغات می شود. زمانی که یک تبلیغ دست به دست می چرخد و بازدیدکنندگان زیادی در ارسال آن نقش دارند، اصطلاح ویروسی یا وایرال شدن رخ می دهد. هر چه گردش تبلیغ بیشتر باشد، احتمال دیده شدن آن توسط مخاطبین هدف بیشتر است و درصد فروش بالا می رود.
بازاریابی ویروسی چیست؟
این سبک بازاریابی می تواند در قالب پست، تبلیغ یا کمپین طراحی شود و اگر بتواند توجه بازدیدکنندگان را برای اشتراک گذاری جلب کند، احتمال برندسازی یا فروش محصول افزایش می یابد. اصطلاح وایرال یا ویروسی شدن از ارسال محتوا میان افراد مختلف می آید و به محض ایجاد علاقه و توجه کاربران زیادی، حجم فروش و تمایل آن ها برای استفاده از خدمات و محصولا افزایش پیدا می کند.
بازاریابی ویروسی یک راهکار غیرقابل پیش بینی است که کاربران ناخودآگاه جذب آن می شوند و دقیقا نمی دانند که چطور شد به خرید ترغیب شدند. مطمئنا برایتان بارها اتفاق افتاده که با دیدن یک پست یا پیغام جذاب آن را برای دوستانتان فرستاده اید. دوستانتان نیز ممکن است پیغام شما را با افراد دیگری به اشتراک بگذارید و به سرعت ترفند ویروسی رشد می کند.
سوال اینجاست: بازاریابی ویروسی چطور همه گیر می شود؟ آیا باید شرایط خاصی داشته باشد که این اتفاق بیفتد یا شانسی در میان است؟ قطعا وایرال و دیده شدن ناگهانی بی دلیل نیست و استراتژی دقیقی پشت آن است.
عوامل موثر بر بازاریابی ویروسی
چند عامل اصلی وجود دارد که احتمال وایرال شدن موضوعات در دنیای وب و شبکه های اجتماعی را دوچندان می کند:
1.ارزشمندسازی محصولات و خدمات
برای دست به دست چرخیدن پست یا پیام باید برنامه ای برای جلب توجه مخاطبین داشته باشید. برای مثال، کلمه “رایگان” پرقدرت ظاهر می شود و بازاریابان به کمک آن توجه مخاطبین را جلب می کنند. در نظر گرفتن برخی خدمات رایگان و ارزشمند به مشتریان، آن ها به محصولات و خدمات شما علاقه مند می سازد. البته نباید از کیفیت مناسب محصول و خدمات رایگان غافل شد، زیرا قرار است اولین دیدگاه مخاطب نسبت به کسب و کار شکل بگیرد.
2.راحتی انتقال پیام و تکثیر آن
از دیگر عوامل موثر بر بازاریابی ویروسی، ارسال و تکثیر راحت پیام است. باید راه های ارتباطی و رسانه ای برای ارسال پیام های تبلیغاتی باز باشد تا مسیر وایرال شدن هموار شود. در غیر این صورت احتمال دیده شدن برند کاهش می یابد.
3.استفاده از قدرت شبکه های اجتماعی
در این سبک بازاریابی از قدرتمند بودن شبکه های اجتماعی استفاده می شود و با برقراری ارتباط بین گروه های قوی و گروه های ضعیف تر، دامنه ارتباطی گسترش می یابد.
مزایا و معایب بازاریابی ویروسی
برپایی این کمپین می تواند مزایای گفته شده در زیر را برایتان به همراه داشته باشد:
-
دسترسی بیشتر با مشتریان
محتوای ویروسی شرایطی فراهم می کند که با مخاطبین زیادی روبرو شوید و با آن ها ارتباط برقرار کنید. بدون این که بهای زیادی بپردازید.
-
هدف گذاری غیرمستقیم
این سبک تبلیغات به طور غیرمستقیم مخاطبین را هدف قرار می دهد. زیرا پیام از سوی افرادی ارسال می شود که نسبت به یکدیگر شناخت دارند.
-
مقرون به صرفه
بازاریابی ویروسی ایده ای جذاب برای کسب و کارهای نوپا است. همچنین شرکت های دارای بودجه کم می توانند از این طریق به کاربران و مخاطبین زیادی دسترسی پیدا کنند.
-
کمک به برندسازی
ساخت پست یا پیغامی که احتمال وایرال شدن آن بالا است، بی شک می تواند در برندسازی کسب و کار موثر باشد. با چرخش آن، افراد زیادی با کسب و کار و محصولات شما آشنا می شوند و ارزش گذاری یا هدف تان را کامل درک می کند. این سبک بازاریابی در ارتقا آگاهی مخاطبین نسبت به محصولات و خدمات شما بی نظیر است.
هر کمپینی می تواند در کنار مزایا، معایبی نیز داشته باشد. یکی از عیب های بازاریابی ویروسی این است که موضوعات منفی نسبت به دیگر موضوعات به سرعت پخش می شود و امکان همه گیر شدن آن بسیار بالا است. همچنین پیش بینی درصد موفقیت و اندازه گیری آن کار ساده ای نیست و نمی تواند حدس زد تا چه حد احتمال رسیدن به نتیجه دلخواه وجود دارد.
انواع بازاریابی ویروسی
امروزه در شبکه های اجتماعی شاهد پیام های مختلفی هستیم که به محض دیدن به ارسال آن ها ترغیب می شویم. در این بخش به معرفی سبک های مختلف پیام های ویروسی که اکثر بازاریابان از آن ها استفاده می کنند، می پردازیم:
عاطفی
پیام هایی که احساسات مخاطبین را نشانه می گیرند، بسیار استفاده می شوند. برای اجرای آن کافی است به موضوعاتی که بیانگر شادی، احساس غرور و حتی عصبانیت آن هاست، توجه نشان دهید. بروز این احساسات موجب می شود، مخاطب محتوا را برای افرادی که تصور می کنند از آن استقبال خواهند کرد، ارسال کنند.
انگیزه
از دیگر کمپین های ویروسی می توان به محتواهای حاوی پاداش اشاره کرد. برای مثال، محتواهای بسیاری هستند که مخاطبین را ترغیب به ارسال می کنند و بابت آن جایزه می گیرند. در صورتی که یک مخاطب قدیمی، مخاطب جدیدی را به مجموعه اضافه کند سزاوای دریافت جایزه است.
درگیری ذهنی
محتوایی که بتواند فکر مخاطب را به چالش کشاند و آن ها مجاب کند نظرشان را بگویند، قطعا جذاب به نظر می رسد. موضوعاتی که به نظرات مختلفی ربط پیدا می کند می تواند در قالب نظر یک برند طراحی شود و عقاید برند را مطرح سازد.
شانس
اگرچه بازاریابی به این سبک به توجه و برنامه دقیقی نیاز دارد. اما گاهی اوقات بنا به شانس پست یا پیام شما با مخاطبین زیادی روبرو می شود که حتی تخیلات خود این اتفاق نمی گنجد. یا ممکن است در زمانی دیگر کمپین شما مورد توجه قرار گیرد، در حالی که در زمانی مشخص شده، چنین اتفاق رخ نداد.
سروصدا به پاکند
یکی از ویژگی های هیجان انگیز تبلیغات ویروسی، سروصدا داشتن است. پیام هایی که با موضوعات داغ ارسال می شوند، به سرعت انتقال می یابند. حتی ممکن است برخی ها آن را ندیده باشند، اما از زبان دیگران بشنوند و بدانند چه محتوایی پخش شده است.
نمونه های محبوب بازاریابی ویروسی
برای این که روش درستی برای بازاریابی ویروسی پیش ببرید، خوب است به بازاریابی های موفق که در قالب ویروسی به نتایج درستی رسیدند، نگاهی بیاندازید. اجرای این کمپین جذاب تنها نیاز به خلاقیت و الهام گرفتن از ایده های موفق دارد. در ادامه با نمونه های محبوب آن آشنا می شوید:
ساندویچ مرغ popeye
گاهی اوقات بازاریابی ویروسی از رقیبان برای رونمایی استفاه می کند. برند popeye دقیقا همین کار را انجام داد. به محض شروع به فعالیت پست ها و تبلیغاتی را در دنیای اینترنت منتشر کرد. بسیاری از افراد ترغیب شدند بدانند ساندویچ های popeye چه فرقی با برند chick-fil-A دارد. برند chick-fil-A نیز بیکار نماند و در یک توییت اعمال کرد مخترع اصلی این ساندویچ خودش است.
در مقابل، برند Popeye با کلمات موثری پاسخ توییت برند chick-fil-A را داد. میان این گفتگوها، میلیون ها نفر کنجکاو شدند و برای خرید ساندویچ های popeye صف کشیدند. حتی برای مدتی ساندویچ های این برند در دسترس نبود.
طراحی زیبای Dove
شرکت Dove با انتشار یک ویدیو زیبا و خاص ثابت کرد که نیازی به بروز شوق و هیجان نیست. این ویدیو با بیان افکارات درونی خانم ها به هدف خود رسید و به خوبی اعتماد به نفس را در دل آن ها زنده کرد. در آن زمان، حدود 163 میلیون بار دیده شد و به عنوان یکی از محبوب ترین ویدیوها در کل دنیا سروصدا به پا کرد.
طنز “الکی مثلا” دهکده آبی پارس
از نمونه های موفق بازاریابی ویروسی کشورمان می توان به جوک هایی که دهکده آبی پارس از آن ها استفاده کرد، اشاره نمود. این مجموعه با استفاده از جمله “الکی مثلا” ویدیوهای طنزی ساخت و افراد با انتشار این ویدیوها نام برند را در ذهن ها پررنگ کردند.
تکنیک های بازاریابی ویروسی؛ پیمایی مسیر موفقیت
برای اجرای یک کمپین موفقیت ویروسی خوب است برخی تکنیک ها را یاد بگیرید. پیاده سازی این تکنیک ها موفقیت شما را تضمین می کند:
1.قرار دادن مخاطبین هدف در کانال های مناسب
مهم ترین نکته برای ساخت یک کمپین عالی این است که مخاطبین هدف خود را بشناسید و بدانید آن ها بیشتر وقت خود را کجا می گذارند. ویدیو یا پیام شما ناخودآگاه ویروسی نمی شود، مگر این که طراحی حرفه ای داشته باشد و در مکان درست به دست افراد مناسب رسد.
2. پیام بصری ارسال کنید.
یکی از راهکارهای عالی برای ویروسی شدن پیامتان این است که فیلم بسازید. انتقال پیام در قالب فیلم برای مخاطب جذابیت بیشتری دارد. بعد از ساخت، راهی برای اشتراک گذاری آن پیدا کنید. درگاه های محبوبی مانند یوتیوب و اینستاگرام وجود دارند که مخاطبین بسیاری از آن ها استفاده می کنند.
3. محتوا ارزشمند را رایگان کنید.
مخاطبین عاشق رایگان بودن هستند، از هر محتوای با ارزشی که به صورت رایگان ارائه شود استقبال می کنند. با کلمه رایگان می توانید نظر آن ها را جلب کنید و در یادگیری آن ها سهیم باشید. برخی المان های جذاب رایگان مانند کالای رایگان در کنار خرید اصلی، بارگیری رایگان یک فایل، ارسال رایگان و … بسیار پرطرفدار هستند.
4. تنوع به خرج دهید.
برای دیده و شنیده شدن از کارهای تکراری خودداری کنید. زیرا مخاطبین قرار نیست پست ها یا محتوایی که قبل دیده اند را ببینند و برای دیگران ارسال کنند. جلوه تازه ای ایجاد کنید و با یادگیری چیزهای جدید، نام برند خود را برجسته سازید.
5. ثابت قدم بمانید.
رسیدن به موفقیت از راه یک کمپین ویروسی، اتفاق هیجان انگیزی است، اما باید در این راه ثابت قد بمانید و از ایده ها و موضوعات خاص دیگری استفاده کنید. اگرچه تکرار این کمپین ها کمی سخت است، اما به خوبی نظر مخاطب را جلب می کند و در برندسازی کسب و کار موثر است.
6. آمادگی لازم برای روبرو شدن با علاقه بسیار
روبرو شدن با مشتریان بسیار، برای هر کسب و کار بسیار خوشایند است. اما بهتر است قبل از آن آمادگی لازم را داشته باشید و بتوانید به خوبی به نیازهای آن ها پاسخ دهید. در غیر این صورت شاهد نتایج مخربی خواهید بود. به جای این که از شما خوب بگویند، نظرات مخاطبین منفی خواهد بود.
نتیجه پایانی:
زمانی که یک بازاریابی ویروسی موفقی را شروع می کنید، کسب و کارتان با سرعت عجیبی رشد می کند. مخاطبین بسیاری در مورد شما سخن می گویند و باید بتوانید توقع مشتریان بسیاری را برآورده کنید. این راهکار شما را به دنیای گسترده ای دعوت می کند و بهتر است برای ورود به آن آمادگی لازم را داشته باشید.