همه چیز درباره پیج اسپید (Page Speed) و تاثیر آن بر سئو
پیج اسپید Page Speed مقدار زمانیکه یک صفحه سایت بارگذاری می شه.
سرعت بارگذاری صفحه ها به عوامل مختلفی مثل سرور، حجم صفحه، اندازه تصاویر بستگی داره.
پیج اسپید اونقدر که به نظر میاد ساده نیست. به این دلیل که راه های مختلفی برای اندازه گیری پیج اسپید وجود داره که در اینجا به سه مورد از رایج ترینش اشاره می کنیم.
Fully Loaded Page: ساده ترین راه تعین سرعت بارگذاری صفحه اینه که چقدر زمان میبره یک صفحه سایت به طور کامل بارگذاری بشه.
Time to First Byte: این مدت زمانی که بارگذاری صفحه تازه آغاز میشه رو نشون میده.
به طور مثال وقتی که وارد صفحه ای می شید و برای چند ثانیه شاهد صفحه سفیدرنگ مرورگر هستید TTFB در حال انجام است.
First Meaningful Paint/First Contextual Paint: مقدار زمانی که طول می کشد تا صفحه به اندازه ای بارگذاری شود تا کاربر بتواند محتوای آن را بخواند.
به طول مثال فرض کنید که یک پست بلاگ شما 10 ثانیه طول می کشد تا به طور کامل بارگذاری شود.
اگر فقط به مدت زمان بارگذاری کل صفحه بخوایم نگاه کنیم خوب 10 ثانیه خیلی زیاده!!
از سوی دیگر توجه به First Meaningful Paint گاهی اوقات بهتر نشان دهنده نحوه تعامل کاربران با صفحه شما هنگام بارگذاری آن می باشد.
برای مثال یکبار دیگر به صفحه ای که 10 ثانیه طول می کشد تا به طور کامل بارگذاری شود نگاه می کنیم.
حتی اگر زمان زیادی طول می کشد تا کل صفحه بارگذاری شود، وقتی کاربر برای اولین بار در صفحه قرار می گیرد، پس از 1.5 ثانیه ” First Meaningful Paint” را دریافت می کند.
این بدان معناست که آنها می توانند تقریباً بلافاصله با صفحه شما تعامل کنند. بنابراین برای یک کاربر، صفحه شما سریع است. یعنی بعد از 1.5 ثانیه بخش Above Fold سایت برای کاربر شما قابل مشاهده هستش.
نکته: به صورت کلی هیچ مبنای کاملی برای سنجش همه موارد مرتبط با بارگذاری صفحات سایت وجود ندارد. به جای اینکه خودتونو خسته کنید بیشتر وقت خود را صرف بهبود سرعت بارگذاری صفحات سایت کنید.
چرا پیج اسپید برای سئو فاکتور مهمیه؟
گوگل از سال 2010 فاکتور پیج اسپید Page Speed رو اضافه کرده.
و این اهمیت رو در سال 2018 با بروزرسانی سرعت افزایش داده.
خلاصه:
سرعت پایین سایت شما میتونه به رتبه شما در گوگل آسیب جدی وارد کنه.
سوال اینه که گوگل چطوری میتونه سرعت بارگذاری سایت شما رو بررسی کنه؟ و چه پارامترهایی براش مهمه؟
گوگل در این باره توضیح خاصی نداده اما با استناد به ابزار PageSpeed Insights tool میشه به چیزی که مدنظر گوگل هست نزدیکتر شد.
با استفاده از این ابزار می توان سرعت بارگذاری صفحه را بهینه سازی کرد.
فشرده سازی تصاویر
یکی از مهمترین فاکتورها توی بارگذاری صفحات تصاویر هستند که وقتی به درستی فشرده سازی بشه بخش زیادی از بهینه سازی سرعت سایت انجام شده چون بیشتر تصاویر 50 تا 90 درصد حجم صفحه سایت رو به خودشون اختصاص میدن.
اگر از سیستم مدیریت محتوا وردپرس استفاده می کنین افزونه های زیادی برای فشرده سازی حجم تصاویر وجود داره که یکی از افزونه ها WP Smush هست.
به طور خودکار هر تصویری که در وردپرس آپلود می کنید فشرده می کنه. و حداقل طبق گفته سازندگان افزونه، حجم فایل تصویری شما را 14.2 درصد کاهش میده.
اگر هم از وردپرس استفاده نمی کنید. ابزارهای فشرده سازی تصاویر زیادی وجود دارند مانند: Caesium یا Mass Image Compressor که می توانید به راحتی حجم تصاویر خود ره به میزان قابل توجهی کاهش بدید.
برخلاف گذشته، اکثر ابزارهای فشرده سازی اکنون یا از فشرده سازی بدون خرابی رنگبندی تصویر استفاده می کنند یا فقط کیفیت تصویر را تا حدی کاهش می دهند که به سختی متوجه میشید.
پاکسازی و فشرده سازی کد
این شامل موارد:
- HTML
- CSS
- JavaScript
- Etc…
اولین قدم پاکسازی صفحات سایت از کدهایی که بلااستفاده است. یعنی یاقبلا نوشته شده و الان دیگه کاربرد نداره. یا میشه با چندخط کد کمتر همون خروجی مورد نظر رو گرفت.
هرچی کدهای صفحه سایت شما کمتر و بهینه تر باشه سرعت بارگذاری بالاتر میره.
بعد از پاکسازی کدها با برنامه ای مثل GZip کدها رو فشرده (کم حجم) کنید.
ارتقاء هاست
این نکته ای هست که کمتر بهش توجه میشه.
می تونین کلی وقت صرف بهینه سازی کدها و فشرده سازی تصاویر صفحات سایتتون کنین اما اگر هاست با کیفیت و قوی نداشته باشید هیچ تغییر مثبتی در سرعت بارگذاری سایتتون اعمال نمیشه.
هاست های اشتراکی به دلیل اینکه منابع بین تعداد زیادی از مشتریان تقسیم میشه معمولا کیفیت و سرعت پایینی دارند. بنابراین اگر میخوای به بالاترین سرعت ممکن برای سایتت بررسی حتما باید هاست غیر اشتراکی یا سرور اختصاصی بخری.
فعالسازی کش مرورگر
این قابلیت به کاربر اجازه میده بخشی از صفحه سایت رو به صورت کش موقت در مرورگرش ذخیره کنه.
دفعه بعد که وارد صفحه ای از سایت بشه، سایت با سرعت خیلی بیشتری براش بارگذاری میشه.
متاسفانه این باعث نمیشه سایت برای کاربرانی که اولین بار وارد سایت شما شدن سریعتر بارگذاری بشه.
میتونین قابلیت کش مرورگر رو با استفاده از فایل .htaccess راه اندازی کنین یا از افزونه های وردپرسی مرتبط استفاده کنین.
استفاده از CDN
شبکه تحویل محتوا (CDN) یکی از ساده ترین راه ها برای افزایش سرعت بارگذاری سایت است.
سرویس CDN به این صورت کار میکنه که با توجه به موقعیت مکانی کاربر شما، نزدیکترین سرور به اون مکان محتوای سایت رو برای کاربر بارگذاری میکنه.
خب حالا که CDN رو راه اندازی کردیم بریم با دوتا سرویس مختلف تست کنم ببینم چی میشه. اولیش Google PageSpeed Insights هستش.
ابزار گوگل سایت رو برای ایرادات احتمالی و فرصت ها بررسی میکنه.
و اخیراً یک ویژگی اضافه کرده که گزارش می ده چقدر طول می کشه تا سایت شما برای کاربران واقعی بارگذاری بشه (با استفاده از داده های مرورگر Google Chrome).
این خیلی مفیده.
یه نکته خیلی مهم:
گاهی وقتا این ابزار یه پیشنهادی میده که اصلا برای سایت شما منطقی نیست. به طور مثال استفاده از فرمت تصاویر next-gen هستش.
چون مرورگرهایی مثل فایرفاکس و سافاری به طور کامل از این فرمت پشتیبانی نمیکنند اگر بخواهید از این فرمت در سایتتون استفاده کنین. بخشی از کاربران سایتتون رو از دست می دید.
ابزار بعدی سایت WebPageTest.org
نکته جالب در مورد WebPageTest اینکه صفحه شما را در یک مرورگر واقعی بارگذاری می کنه. و به شما امکان می ده از قسمت های خاصی از صفحه خود که زمان زیادی برای بارگذاری نیاز داره اطلاع پیدا کنین.